Sinüs İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
25 Haziran 2024

Sinüs İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Sinüs İltihabı

Sinüsler, organ veya dokular arasındaki, özellikle kafa ve yüz kemikleri içinde bulunan boşluklardır. Sinüs iltihabı ise tıbbi olarak sinüzit olarak adlandırılır. Üst çene kemiğindeki sinüslere üst çene sinüsleri, burun boşlukları üzerinde ve içindeki alın kemiğinin tabakaları arasındaki, alın kemiği önündeki ve altındaki sinüslere alın sinüsleri, kamamsı kemikteki gövdede bulunan ve burun boşluklarına açılan sinüslere kamamsı kemik sinüsleri denir. İçine çok sayıda damarın boşaldığı toplardamar kanalları da sinüs olarak tanımlanır. Bu türlerden olan kafa sinüsleri ise bütün kafa toplardamarlarının boşalmış olduğu çıkmazları oluşturur. Beyindeki sert zara yerleşen bu sinüsler, sert zarla kafatasının alt yüzünün arasına yerleşmiştir.

Sinüs İltihabı Nasıl Oluşur?

Sinüslerin iltihaplanması "sinüzit" olarak tanımlanır. İltihap tek veya çift taraflı olabilir ve aynı zamanda birden fazla sinüs iltihaplanabilir. Sinüs iltihabının oluşumu genellikle bir diş hastalığından veya burun boşluklarındaki iltihaplanma sonrası olabilir. En yaygın olarak, burun boşluklarındaki iltihaplanma sonrasında ortaya çıkar. Akut sinüs iltihabı, sinüslerin boşalma deliklerindeki tıkanma sonucu oluşan ağrılar, irinli akıntı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Bunlara ek olarak baş ağrısı, boğaz ağrısı gibi belirtiler de görülebilir. Hastalarda genel olarak halsizlik ve huzursuzluk hakimdir. Bu belirtiler ayrı ayrı da kendini gösterebilir.

Sinüslerden kaynaklanan ağrıların belirgin özellikleri bulunmaktadır. Sinüzit sonucu oluşan ağrılar genellikle süreklidir ve belirli dönemlerde şiddetlenir. Alın sinüslerinde iltihaplanma olması durumunda ağrı alın veya göz çukurunda etkili olur ve şakaklara yayılabilir. Üst çene sinüslerindeki iltihaplanma, göz çukuru ve göz iç açısı ile dişlerde ağrıya neden olur. Ön kalbur kemikteki sinüsler iltihaplandığında göz üzerinde ve köpek dişi üzerinde ağrı yaygındır. Kamamsı kemik sinüs iltihaplanmasında ise ağrı derinden gelir ve enseye doğru yayılır.

Kronik Sinüs İltihabı

Kronik sinüs iltihabı, genellikle akut sinüs iltihabından sonra gelişir. Özellikle alerjik bir yapının olması veya burun bölmesi eğriliği gibi yapısal bozukluklar varlığında, kronik sinüs iltihabı daha kolay gelişir. İltihaplanma kendini burundan irinli akıntı veya mukuslu akıntıyla gösterir. Aynı zamanda alın bölgesinde ağırlık hissi de oluşur.

Sinüs iltihabı, kemik iltihaplarına, beyin zarının iltihaplanmasına (menenjit), apse gibi kafa içi iltihaplarına, göz iltihaplarına neden olabilir. Bu nedenle en kısa zamanda tedavi edilmelidir.

Sinüs İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akut sinüs iltihabı tedavisinde kullanılan antibiyotikler iltihabın giderilmesinde oldukça başarılıdır. Ayrıca burun spreyleri ve buğu tedavisi de faydalı olabilir. Bu hastalarda bulantı ve kusma, göz çevresinde ağrı, baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi belirtilere yönelik tedaviler de uygulanır. Hastalar genellikle tedaviye olumlu yanıt verirler. Ancak tekrarlayan sinüs iltihabından korunmak için mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır. Kronik sinüs iltihabı tedavisinde antibiyotikler ve iltihap giderici ilaçların dışında, sinüslerin boşaltılması ve yıkanması gerekir. Ayrıca burun spreyleri, sıcak su ve buhar tedavisi, proteolitik enzim uygulaması, bölgesel tedavi ve hatta alerjik yapının tedavisi de gerekli olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni