Pilonidal Sinüs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
25 Temmuz 2024

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Pilonidal Sinüs Ameliyatı

Pilonidal sinüs, kuyruk sokumunda deri altında oluşan ve içi kıl dolu iltihaplı bir yoldur. Bu sinüs yolu, vücutta bulunan anormal bir kanaldır ve genellikle deri yüzeyine kadar uzanabilir. "Pilonidal" terimi, tıp dilinde "kıl yuvası" anlamına gelir. Pilonidal sinüs, genel olarak vücudunda çok kıl bulunan insanlarda daha sık görülür ve hemen hemen her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Ortalama yaş aralığı ise 16 ile 30 yaş arasındadır. Hafif durumlarda antibiyotik ve merhemle tedavi edilebilir, ancak daha ciddi ve ilerlemiş vakalarda pilonidal sinüs ameliyatı gereklidir. Bu ameliyat, hastane ortamında uzman bir cerrah tarafından sterilize bir şekilde gerçekleştirilir ve birçok farklı teknikle yapılabilir.

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Teknikleri

  • Kistotomi: Pilonidal sinüsün açılması ve kılların temizlenmesidir. Kıl kistlerinin oluşturduğu boşluğun tavan kısmı açılır ve içerisi çıkartılmadan temizlenir. Pansuman yapılarak kıl kistlerinin oluşturduğu boşluğun kendiliğinden dolması beklenir. Hastanın iyileşme süreci 3 ila 5 hafta arasındadır. Ameliyata eşlik eden bir enfeksiyon durumu var ise antibiyotik kullanılır.
  • Marsupializasyon: Bu yöntemde, kıl kistlerinin oluşturduğu boşluğun tavanı açılır ve içerisi temizlenir. Kıl kistlerinin arka duvarı çıkarılmaz ve yara kenarları geride kalan kistin tabanına dikilir. Bu durumda geride kalan boşluk küçültülmüş olur. Hastanın günlük pansumanlarını titizlikle yapması önemlidir. Bu yöntemde geride kalan ölü dokuların ve yaraya dökülen kılların temizlenmesine ve alanın sterilize edilmesine dikkat etmek gerekmektedir. Hastanın normal hayatına tamamen dönmesi 4 ila 6 hafta arasında değişmektedir.
  • Pilonidal Sinüsün Çıkarılması ve Yara Kesinin Açık Bırakılması: Kıl kistlerinin tümünün ağızlarını içerisine alacak şekilde yapılan bir kesi ile kıl kistleri tamamen çıkarılır ve yara açık bırakılır. Düzenli pansuman yapılarak açık bırakılan ameliyat boşluğunun kendiliğinden dolması beklenir. Bu yöntemle iyileşme süresi 4 ila 7 hafta gibi uzun bir süredir.
  • Pilonidal Sinüsün Çıkarılması ve Yaranın Kapatılması: Kıl kistlerinin hepsi çıkarıldıktan sonra yaranın iki kenarı bir araya getirilerek uygun bir şekilde dikilir. Bu yöntemde doktorun belirlediği aralıklarda pansuman yapılır. Ortalama 2 haftada iyileşebilir. Yara kısmen gergin kapatıldığı için az da olsa açılma olabilmektedir.

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Sonrası

Pilonidal sinüs ameliyatından sonra karşılaşılan en büyük problemlerden biri sinüsün tekrarlamasıdır. En erken 6 ay içinde tekrarlama olasılığı vardır. Bu durum, kılların yeterince temizlenmemesi, enfeksiyon, iyileşme dokusunun orta hatta olması gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Ameliyattan sonra yara kapatıldı ise o bölge tamamen iyileşene kadar temiz ve kuru tutulmalıdır. İyileşme sürecinde kalça derisi kıllardan arındırılmalı ve temizlenmelidir. Bölgedeki kılları temizlemek için kıl dökücü kremler kullanılabilir veya tıraş edilebilir. Tercih edilen ameliyat tekniği ve operasyonu yapan cerrahın titiz çalışması, hastanın ameliyat sonrası bakımına dikkat etmesi gibi faktörlere bağlı olarak tekrarlama olasılığı değişebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Maksiller Sinüs Belirtileri ve Tedavisi

Maksiller Sinüs Belirtileri ve Tedavisi

Sinüs Formülü

Sinüs Formülü

Sinüs Teoremi Formülleri

Sinüs Teoremi Formülleri

Sinüs Boşlukları Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sinüs Boşlukları Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sfenoid Sinüs Belirtileri ve Tedavisi

Sfenoid Sinüs Belirtileri ve Tedavisi