Sinüs İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Sinüs İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sinüs İlaçları

Sinüs ilaçları, sinüslerde bakteri veya virüsler nedeniyle ortaya çıkan ve beraberinde farklı şikâyetlere yol açan sıkıntılar için kullanılır. Özellikle soğuk algınlığı hastalıkları veya gribal enfeksiyonlar sinüzit şikâyetine neden olur. Bahar alerjisi, astım gibi şikâyetleri olan kişilerde sinüzit problemlerine daha sık rastlanır.

Sinüs problemleri ciddi anlamda baş ağrısı, göz ve yüz ağrısına neden olur. Baş ağrısının şiddeti zaman zaman zonklayıcı tarzda olabilir. Eğilirken, yerden bir şey alırken ağrı şiddetlenebilir. Ağrıların şiddetlenme nedeni, yapılan hareketler anında sinüs içindeki basıncın artmasıdır. Sinüs belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde burun akıntısı sinüs belirtileri olarak yaşanabilir. Yaşanan akıntı iltihaplı olur ve şiddetlendiğinde öksürük ve bronşite yol açabilir. Sinüs ilerlediğinde ve önlem alınmadığında ses kısıklığı, yorgunluk gibi yakınmalar oluşur. Özellikle geceleri ateş, terleme görülebilir. Sinüs kısaca burun içini kaplayan zar olarak tanımlanabilir. Burun içini kaplayan zar mukus üretir ve burnun nemli kalmasını sağlar. Sinüs şikâyetleri evde alınan önlemlere rağmen geçmiyor ve bir haftadan uzun süredir devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalı ve doktorun reçete ettiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Sinüs İlaçları Nelerdir?

Mukolitikler

Mukolitikler, sinüste mukus birikmesini önlemek amacıyla kullanılan ilaçlardır. Burun içinde mukus salgısını inceltir ve fonksiyonlarını kolaylaştırır. Asetil sistein, guaifenesin ve ambroksol hidroklorür sinüs için kullanılan ilaçlar arasındadır.

Dekonjestanlar

Dekonjestanlar, mukoza damarlarında büzülme sağlayarak mukozayı incelten ilaçlardır. Sinüslerin boşalmasını ve hava girişini artırmak amacıyla kullanılır. Damla, sprey ya da ağız yoluyla alınan versiyonları vardır. Sprey şeklinde kullanılan ilaçlar, kullanıma başlandıktan sonra bölgede şişlik ve tahrişi artırabileceğinden uzun süre kullanılmamalıdır. Uzun süre kullanıldığında alışkanlık yapma gibi yan etkileri bulunmaktadır. Ağız yoluyla kullanılan ve burun açıcı olarak bilinen ilaçlar, hastalık tamamen geçene kadar güvenle kullanılabilir. Ancak tansiyon, prostat, ritim bozukluğu gibi rahatsızlıkları olan kişiler bu tür ilaçları kullanmamalıdır. Kullanılan ilaçlar kişiden kişiye değişen huzursuzluk ve uyku problemlerine yol açabilir.

Steroid İçeren Spreyler

Steroid içeren spreyler, burun içinde gelişen alerji ve iltihaplara karşı kullanılır. Kronikleşmiş sinüs ve alerjilerde mukozada oluşan ödem ve iltihap nedeniyle oluşan reaksiyonlar için reçete edilir. Kronik sinüslerde 7-10 gün süreyle kullanıldığında poliplerde küçülme ve inflamasyonda azalma sağlar ve bu sayede cerrahi müdahale daha kolay yapılır.

Antibiyotikler

Akut olarak gelişen sinüslerde genelde kültüre ihtiyaç duyulmadan tedaviye başlanır. Kullanılacak antibiyotik, bölgedeki duyarlılık, hastanın durumu ve ilaçlara karşı gösterdiği duyarlılığa bağlı olarak değişir. Amoksisilin, Amoksisilin-Klavulanik asit, sefprozil, lorakarbef kullanılan antibiyotikler arasındadır. Antibiyotik tedavisinden etkili sonuç alabilmek için düzenli olarak 10-14 gün boyunca kullanılması gerekir.

Antifungal İlaçlar

Antifungal ilaçlar, mantar enfeksiyonları nedeniyle oluşan sinüs için kullanılır. İlacın dozu ve kullanım süresi, bölgede gelişen enfeksiyonun şiddeti ve gelişim hızına bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Ekstra Bilgiler

Sinüs ilaçları kullanılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta, ilaçların yan etkileridir. Özellikle alerjik reaksiyonlar ve mide problemleri gibi yan etkiler görülebilir. Ayrıca, sinüs ilaçları ile birlikte bol sıvı tüketmek, dinlenmek ve doktor önerisine göre hareket etmek önemlidir. Sinüs ilaçları her ne kadar semptomları hafifletse de, altta yatan nedenin belirlenip tedavi edilmesi gereklidir. Bu nedenle, sinüs problemleri için uzman bir doktora başvurulması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sinüsleri Temizlemek Nasıl Yapılır?

Sinüsleri Temizlemek Nasıl Yapılır?

Sfenoid Sinüs Belirtileri ve Tedavisi

Sfenoid Sinüs Belirtileri ve Tedavisi

Sinüs Formülü

Sinüs Formülü

Paranazal Sinüsler Görevleri Nedir?

Paranazal Sinüsler Görevleri Nedir?

Sinüs Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sinüs Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?