Sinüs Taşikardisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Sinüs Taşikardisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sinüs Taşikardisi

Sinüs taşikardisi, Keith Flack sinüs düğümünde gerçekleşen taşikardiye denilmektedir. Taşikardi, kelime anlamı olarak kalp ritminin hızlı atmasıdır ve halk arasında çarpıntı olarak da adlandırılır. Kalp, pek çok sebepten dolayı hızlı atmakta ve taşikardi oluşturmaktadır.

Taşikardinin Başlıca Türleri

Atriyal fibrilasyondan dolayı meydana gelen taşikardiler, kalbin kulakçık odalarında kaotik elektriksel uyaranların etkisi sonucunda kalp ritminin hızlanması ile gerçekleşir.

Ventriküler taşikardiler, çoğunlukla karıncıktan dolayı meydana gelen ve kalbi büyük derecede etkileyen riskli bir taşikardi çeşididir.

Egzersiz kaynaklı ventriküler taşikardiler, adından da anlaşılabileceği gibi genel spor aktiviteleri esnasında meydana gelebilen ve bazen ölümle sonuçlanabilen tehlikeli bir taşikardi durumudur. Bu rahatsızlık, kalbin sol karıncığının işlevselliğini yitirmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durum birkaç saniyeyle birkaç dakika arasında gerçekleşebilmektedir.

Supraventriküler taşikardiler, atriya türü ventriküllerden meydana gelen bir taşikardi türüdür. Paroksimal atriya taşikardisi (PAT) olarak da adlandırılabilmektedir. Bu tür taşikardiler kendi aralarında pek çok gruba ayrılmaktadır.

Nodal reentrant taşikardisi, sıkça karşılaşabildiğimiz taşikardi çeşitlerinden biridir. İlaç tedavisiyle üstesinden gelinebilecek, daha dar kapsamlı bir taşikardi çeşididir.

Sinüs Taşikardisinin Nedenleri

Sinüs taşikardisi, çoğunlukla sinirli kişilerde meydana gelir. Psikoloji ile çok paralel giden bir taşikardi çeşididir. Heyecan, sinir, stres ve şok gibi bir anda meydana gelebilecek durumlarda ortaya çıkmaktadır. Kimi zaman enfeksiyon, ateş, hipoksi, hipovolemi, anemi ve anksiyete gibi durumlar da bu tür taşikardiye sebebiyet vermektedir. Kokain, nikotin, atropin, alkol, hidralazin, kafein, amfetamin ve aminofilin gibi vücudu sistematik olarak etkileyebilecek maddeler de sinüs taşikardisine sebep olabilmektedir.

Sempatik sinir sistemindeki uyarıların artması, sempatik sinir liflerini ve endokrin sistemini etkiler ve bu da adrenalin salgılanmasını sağlar. Adrenalin miktarını yükseltebilecek her türlü uyaran, sinüs taşikardisinin gerçekleşmesine yol açmaktadır. Bu duruma en çok yol açabilen etken ise ortostatik hipertansiyon rahatsızlığıdır.

Sinüs Taşikardisinin Teşhisi

Sinüs taşikardisi, kalp dinlenerek tespit edilebilmektedir. Kalp ritimlerini görüntülenen dalgalar haline getiren cihaza EKG (elektrokardiyogram), elde edilen sonuçlara ise elektrokardiyografi adı verilmektedir. Elektrokardiyografi grafiği, P-Q-R-S-T olarak adlandırılan, düzenli olarak ritmik ilerleyen beş farklı dalga görünümünden oluşmaktadır. Sağlıklı bir insanda bu dalga oluşumlarına dakikada 60-100 kez rastlanmaktadır. Yani sağlıklı bir insanın kalbi dakikada 60-100 kere çarpmaktayken, sinüs taşikardisi olan insanlarda bu miktar 100-160 arasına yükselmektedir. Grafik olarak ele almak gerekirse, PQRST dalgaları arasında S-T segmenti arasında çökme görülmektedir.

Sinüs Taşikardisinin Belirtileri ve Tedavisi

Başlıca taşikardi belirtileri şunlardır:

  • Baş dönmesi
  • Nefes darlığı
  • Kalp çarpıntısı
  • Hızlı nabız
  • Bayılma
  • Göğüs ağrısı

Ancak sinüs taşikardisi genellikle altta yatan başka bir rahatsızlıktan dolayı meydana gelmektedir. Taşikardinin düzeltilebilmesi için önce altta yatan hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Nadir olarak da taşikardiye sebep olabilecek hiçbir neden bulunamamaktadır. Bu tür taşikardilere inappropriate (uygunsuz) sinüs taşikardisi denilmektedir. Bu tür hastalar semptomatik ise beta bloker, diltiazem ya da verapamil benzeri ilaçlar kalp ritmini yavaşlatıp hastaya iyi hissettirebilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni