Sinüs Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Sinüs Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sinüs Ağrısı

Sinüs ağrısı, burun etrafında bulunan sinüslerin mukoza ile dolması nedeniyle ortaya çıkar. Alerjik yatkınlığı olanlarda ve astım hastalarında sinüs ağrısına daha sık rastlanır. Sinüs iltihabı ve buna bağlı olarak ağrı için doktorun reçete ettiği antibiyotikler ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Ağrıyı hafifletmek amacıyla ilaç tedavisi haricinde gözaltına sıcak uygulamak faydalı olabilir. Sinüs ağrısı kronik bir hal almışsa ve ağrı giderilemiyorsa cerrahi müdahale gerekebilir. Sinüs ağrısı için evde de basit önlemler alınarak ağrı giderilebilir. Bunun için burnun tamamen kuruması önlenmelidir. Aksi halde ağrıya ciddi anlamda burun yaraları da eklenebilir. Burun yaraları hem hastaya ciddi sıkıntılar oluşturur hem de ağrıların artmasına yol açabilir. Burunda toplanan aşırı mukusun dışarı atılması ağrı üzerinde ciddi anlamda rahatlama sağlayabilir. Bulunulan ortamın ya da odanın sürekli havalandırılması da faydalı olur. Aksi halde havasız ortamlar sinüslerde kaşıntı ve tahrişe yol açarak ağrının artmasına neden olur.

Yanaklarda meydana gelen sinüs ağrıları, üst dişlere kadar ulaşır. Bazı durumlarda ağrı elmacık kemiği, geniz ve alın bölgesinde görülebilir. Burun kökü sinüslerinde ağrı burun köküyle beraber göz arkasında da etkili olur. Alın bölgesinde meydana gelen ağrılar için alın bölgesi sinüsleri sorumludur.

Sinüs Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Sinüs ağrısı eğer bir haftadan daha uzun sürüyorsa ve alınan önlemlere rağmen geçmiyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bir haftayı aşkın sinüs ağrılarının evde tedavi edilmesi bazen imkânsız olabilir ve mutlaka ilaç tedavisi gerekebilir. Evde uygulanan tedavi yöntemleriyle sadece ağrıların şiddeti azaltılabilir.

Sinüs Ağrısı İçin Ev Tedavileri

  • Sinüs ağrısında öncelikle burnun tamamen kurumasına engel olunmalıdır.
  • Havayı nemlendirmek adına buhar makinelerinden yardım alınabilir.
  • Burnu nemlendirmek ve ağrıyı hafifletmek için sıcak duş almak faydalı olur.
  • Günlük tüketilen su miktarı mümkün olduğunca artırılmalıdır. Çünkü su, bölgede toplanan mukusun incelmesini ve sinüslerin açılmasını sağlar.
  • Burun yollarını açmak ve sinüzit ağrısını gidermek için tuzlu su faydalı olabilir. Tuzlu su hazırlanarak damla aparatı olan bir şişeye doldurulur ve burna aralıklarla damlatılabilir.
  • Temiz bir havlu sıcak suyla ıslatılır ve sıkıldıktan sonra yüzü tamamen kaplayacak şekilde yüze yerleştirilir. İşlem rahatlama sağlanana kadar tekrarlanabilir.
  • Kullanılan yastığın yüksek olması kolay nefes almayı sağlayarak şikayetleri azaltmada faydalı olur.
  • A vitamini sinüzit ağrılarına karşı faydalıdır. Ağrıların şiddetlenmesini engeller.
  • Zencefil sinüzit ağrısı için faydalı bir bitkidir. Zencefil çayı tüketerek sinüzit ağrılarından kurtulmak mümkündür.
  • Mide problemi olmayan kişiler sinüzit ağrısı için bol bol acı biber tüketebilir. Acı biber yemeklere ya da salatalara eklenebilir.
  • Sarımsak doğal bir antibiyotiktir ve sinüzit ağrısı için faydalı olur.

Ekstra Bilgiler

Sinüs ağrısının önlenmesi ve tedavisi için bazı ek stratejiler de uygulanabilir. Örneğin, sigara içmekten kaçınmak ve sigara dumanına maruz kalmamak sinüs sağlığını korumak için önemlidir. Ayrıca, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir diyet uygulamak bağışıklık sistemini güçlendirerek sinüs enfeksiyonlarına karşı direnci artırabilir.

Unutulmamalıdır ki sinüs ağrıları genellikle altta yatan başka bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu nedenle, sinüs ağrılarının uzun süreli ve tekrarlayıcı olması durumunda mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Paranazal Sinüsler Görevleri Nedir?

Paranazal Sinüsler Görevleri Nedir?

Sinüs Boşlukları Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sinüs Boşlukları Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sinüs Teoremi Formülleri

Sinüs Teoremi Formülleri

Sinüs Değerleri Kaçtır?

Sinüs Değerleri Kaçtır?

Maksiller Sinüs Belirtileri ve Tedavisi

Maksiller Sinüs Belirtileri ve Tedavisi